۱۳۹۴ پنج شنبه ۸ بهمن ارمان
سه تیتر محم روزنامه ارمان

آرمان: آقای روحانی خوش آمدی! این خوشامد روزنامه فرانسوی «لوموند» به مناسبت سفر «حسن روحانی» رئیسجمهوری اسلامی ایران به فرانسه بود. روحانی دیروز از ایتالیا رهسپار فرانسه شد تا اقتدار ایران را به رخ اروپاییان بکشد به نحوی که بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران سیاسی و اقتصادی، سفر رئیسجمهوری ایران به ایتالیا و فرانسه را سفری تاریخی میدانند. فرانسه در انتظار گسترش روابط اقتصادی خود با جمهوری اسلامی ایران است. وی چهارشنبه و پنجشنبه میهمان فرانسه است. رئیسجمهوری در فرودگاه بورژه پاریس و در جمع خبرنگاران بر آغاز فصل جدید روابط جمهوری اسلامی ایران با اتحادیه اروپا از جمله فرانسه تاکید کرد. دکتر روحانی اظهار کرد: ایران به دنبال تعمیق روابط تهران-پاریس به نفع دو ملت و دو کشور است و این سفر گام مهمی در این مسیر است. در این دیدار تاریخی دو روزه، فرانسه و ایران قرار است قراردادهای اقتصادی و تجاری زیادی امضا کنند. لوموند نوشت: «فرانسه حق دارد؛ زمانی که مقامات این کشور، ایران را کشوری آیندهدار در منطقه بحرانی خاورمیانه میخوانند.»
لغو ضیافت شام روحانی در فرانسه
رئیسجمهور عصر دیروز به سفر رسمی خود به ایتالیا پایان داد و رم را به مقصد پاریس پایتخت فرانسه، ترک کرد. یک پایگاه خبری فرانسوی اعلام کرد: پس از اینکه ظاهرا کاخ الیزه درخواست ایران برای پذیرایی بدون شراب و با گوشت حلال را رد کرد، ضیافت رسمی رئیسجمهور ایران و همتای فرانسویاش در خلال سفر این هفته کنار گذاشته شد. خبرگزاری فرانسه همزمان با سفر رئیسجمهور کشورمان به اروپا گزارش داد: روحانی در حالی سفر خود را به ایتالیا خاتمه میدهد و به فرانسه میرود که این سفر حامل پیام بهبود چشمگیر روابط تهران با قدرتهای اروپایی است. انتظار میرود سفر حسن روحانی، رئیسجمهور ایران به پاریس به امضای قراردادهای مهم تجاری میان دو کشور پس از حصول قراردادهای چند میلیارد دلاری تهران و رم بینجامد. انتظارها بر این است که درخواست ایران برای خرید 114 فروند هواپیمای ایرباس به علاوه بستن قراردادهایی با خودروسازیهای پژو و رنو در این سفر به سرانجام برسد. رئیسجمهور ایران در سفر خود بیش از 100 وزیر مقامات ارشد و بازرگان را به همراه دارد که خود نشاندهنده بازگشت ایران به صحنه اقتصاد بین الملل پس از تحریمهای این کشور است که در نتیجه اجرای توافق هستهای به دست آمده است.
سفر به فرانسه اهمیت سیاسی و اقتصادی دارد
«لوران فابیوس» وزیر خارجه فرانسه گفت که سفر «حسن روحانی» رئیسجمهوری ایران به فرانسه به دلایل سیاسی و اقتصادی از اهمیت برخوردار است. وی در این بیانیه که پیش از ورود روحانی به پاریس منتشر شد، افزود: «این دیدار که امیدواریم با موفقیت همراه باشد، به ما امکان پرداختن به اوضاع بین المللی و بحرانهای منطقه را خواهد داد که امید داریم ایران بتواند نقش مثبتی برای حل آنها به ویژه در سوریه و لبنان ایفا کند و همچنین روابط دوجانبه به ویژه از جنبه اقتصادی بررسی خواهد شد.» خبرگزاری آسوشیتدپرس از پاریس نوشت که فابیوس در این بیانیه افزود: توافق هستهای که فرانسه نیز به دستیابی به آن کمک کرد، راه را برای تقویت روابط دو کشور باز کرده است.
نشست خبری در ایتالیا
رئیسجمهور پیش از ترک ایتالیا به مقصد فرانسه در کنفرانس خبری در ایتالیا، دوران تحریم را دوران باخت - باخت برای روابط اقتصادی ایران و اتحادیه اروپا دانست و تاکید کرد: ما با آمریکا از همان ابتدا رابطه اقتصادی نداشتیم و همکاری اقتصادی با دیگر شرکا از جمله چین و روسیه نیز در دوره تحریم هرگز قطع نشد و در این میان بیشترین ضرر را اتحادیه اروپا کرد. حجتالاسلام روحانی به دیدار خود با پاپ فرانسیس رهبر کاتولیکهای جهان اشاره کرد و افزود: در این دیدار افکار دوطرف در زمینه مسائل معنوی و دینی و اقداماتی که برای دستیابی به اهداف مشترک در سراسر جهان باید انجام دهیم، بسیار نزدیک به هم بود.
آزادی بیان و توهین به ادیان سنخیتی با هم ندارند
رئیسجمهوری با اشاره به دعوت خود از رئیسجمهور و نخستوزیر ایتالیا برای دیدار رسمی از جمهوری اسلامی ایران، گفت: در فرصتهای آینده هر دو از تهران دیدار خواهند کرد که بیتردید این سفرها، باعث استحکام بیشتر روابط دوجانبه دو کشور دوست خواهد شد. روحانی با اشاره به اینکه روابط ایران و اروپا در شرایط زمستانی سرد منجمد شده بود، اظهار کرد: امروز بازتاب همکاری به طور کامل بر یخهای روابط میتابد و بدون شک روابط ما نه تنها به شرایط مناسب گذشته بلکه بسیار بهتر از آن خواهد شد. رئیسجمهوری در ادامه در پاسخ به سؤالی درباره روابط ایران و عربستان اظهار کرد: ایران و عربستان دو کشور مسلمان و مهم منطقه هستند و تهران همواره خواهان روابط خوب با عربستان بوده و هستیم. در داستان اخیر آنچه اتفاق افتاد این بود که یک عالم دینی و مذهبی سربریده شد و این اقدام بسیار تاثرآمیزی بود و محکوم است. در ایران عدهای از روی احساسات به سفارت عربستان حمله کردند که دولت ایران بلافاصله آن را محکوم کرد و عوامل این اقدام شناسایی، دستگیر و به محاکم قضایی معرفی شدند. بنابراین دولت ایران به همه اقداماتی که باید درباره این موضوع انجام میداد، عمل کرده است. البته ما درک میکنیم که عربستان به خاطر برنامههایی که در منطقه داشت و در دستیابی به آنها ناموفق بوده، عصبانی است و قصد دارد سرپوشی برای شکستهای خود درست کند. ما در فارسی میگوییم، طرف باید مقداری آب خنک بخورد، آرامش پیدا کند عربستان به کشور همسایه خود حمله کرده اما نتیجهای از این اقدامات خود نگرفته و در عراق سوریه و لبنان نیز ناموفق بوده است بنابراین درک میکنیم که عصبانی باشد اما آدم عصبانی برای فروکش کردن عصبانیت خود میتواند راههای مختلفی را در پیش بگیرد.
شورای نگهبان نگرانیها را برطرف کند
روحانی در پاسخ به سؤالی درباره انتخابات هفتم اسفند و اینکه آیا برخی اتفاقات در جریان بررسی صلاحیتهای کاندیداها در این انتخابات میتواند بر موفقیتهای بینالمللی اخیر شما تاثیر بگذارد؟، تصریح کرد: علاقهمندم درباره مسائل داخلی کشورمان بیشتر در داخل کشور صحبت کنم پیشبینی من این است که انتخابات هفتم اسفند مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان آنچنان که در ذهن شما بود، بد نخواهد بود. اگرچه اختلاف نظرهایی در مسائل جزیی وجود دارد اما امید زیادی دارم که شورای نگهبان به عنوان نهادی بسیار مهم در کشور در آخرین مرحله بررسی صلاحیتها نگرانیها را برطرف کند و انتخابات هفتم اسفند با حضور گسترده مردم باعث تقویت بیش از پیش نظام جمهوری اسلامی شود.
کلید روابط در واشنگتن است
دکتر روحانی در پاسخ به سؤال بعدی درباره اینکه آیا امکان حضور صنعتگران و سرمایهگذاران آمریکایی در ایران وجود خواهد داشت؟، گفت: آنچه گفتید امکانپذیر است. امکان برقراری رابطهای غیرخصمانه و بدون تنش بین دو کشور وجود دارد اما کلید آن نه در تهران بلکه در واشنگتن است و یقین بدانید که اگر این کلید در تهران بود من حتما از آن استفاده میکردم. رئیسجمهوری با بیان اینکه آمریکاییها باید مخاصمه و اعمال فشار را کنار بگذارند، افزود: کنگره آمریکا به محض بروز کوچکترین مساله به فکر حربه تحریم علیه دیگران میافتد گویا هنوز یاد نگرفتهاند که در دنیای امروز دیگر فشار و تحریم بهکار نمیآید. امیدوارم در آینده نمایندگانی به کنگره آمریکا راه یابند که صحیحتر نسبت به مسائل جهانی بیندیشند و تصمیم بگیرند.
آرمان- یاسمین طالقانی: «اصلاحطلبان قهر کنند و کنار بکشند.» این آرزوی این روزهای مخالفان اصلاحات و پروژه جدیدی است که از چندی قبل آغاز کردهاند اما غافلند که حنای آنها دیگر نزد افکار عمومی رنگی ندارد. در این پروژه ناصواب که از سوی تندروهای اصولگرا تنظیم شده بر این اصل نادرست استوار است که اصلاحطلبان به دلیل ردصلاحیت اغلب کاندیداهای خود و به گفته حسین مرعشی تایید تنها یکدرصد نامزدهایشان برای انتخابات، برای نشان دادن نارضایتی خود قهر کرده و حامیان خود را به عدمحضور در پای صندوقهای رای دعوت کنند و برای اثبات این ادعا به مجلس هفتم اشاره میکنند که در آن دوره هم طیف وسیعی از اصلاحطلبان ردصلاحیت شدند و شرکت گستردهای در انتخابات نداشتند اما پیش کشیدن آنچه درزمان برگزاری انتخابات مجلس هفتم رخ داد با شرایط امروز امری کاملا مضحک و غیرواقعی است. برای درک این موضوع باید نگاهی اجمالی به شرایط دو دوره انتخابات داشت.
تفاوت مجلس ششم با مجلس دهم
مجلس هفتم قرار بود در شرایطی تشکیل شود که در انتهای مجلس ششم اتفاقاتی مانند تحصن برخی نمایندگان اصلاحطلب رخ داده بود و شورای نگهبان بر اساس همین موضوع، تعدادی از نمایندگان آن مجلس را که برای حضور در مجلس هفتم نامنویسی کرده بودند را رد صلاحیت کرد. از سوی دیگر شرایط سیاسی آن دوره به دلیل برخی تضارب آرای سیاسی میان اصلاحطلبان چندان خوشایند نبود و آنها آمادگی کسب وحدت حداکثری را نداشتند بنابراین این دو مولفه به علاوه شرایطی دیگر سبب شد تا انتخابات مجلس هفتم با استقبال کم اصلاحطلبان برگزار و اکثر کرسیهای مجلس هفتم به اصولگرایان برسد. اما اکنون فضا قابل مقایسه با زمان برگزاری انتخابات مجلس ششم نیست چرا که بزرگانی مانند آیتا... هاشمی به همراه سیدحسن خمینی فرمان اعتدال را در دست دارند و اجازه تندروی به گروههای سیاسی نمیدهند و از سوی دیگر باید اذعان داشت اصلاحطلبان به خوبی دریافتهند که از تحریم و قهر در زمان انتخابات مجلس هفتم چه صدماتی متوجه خود کرده و میدان را سالها به حریف تقدیم کردند.
تخریب با پوشش هدایت
نگاهی به تیترها و اظهارات طیف رقیب اصلاحات به خوبی نشان میدهد که آنها چه برنامههایی با پیشفرض قهر اصلاحطلبان در انتخابات مجلس دهم دارند؛ البته آنها در عمل به این تصور خود شک دارند چنان که مشرق چندی پیش نوشت: «مهمترین نقاط آسیب و چالشهای اصلاحطلبان، راهکارهای آنها برای غلبه بر این چالشها و میزان موفقیت احتمالی این راهکارها و در نهایت هدفگذاری آنها برای ترکیب مجلس دهم و خبرگان پنجم است از جمله حضور در انتخابات و کنار گذاشتن ایده قهر یا تحریم انتخابات. در انتخابات مجلس هفتم، راهبرد اصلاحطلبان در مواجهه با مساله ردصلاحیت چهرههای ساختارشکن آنها، پس از اعتراض و تحصن راهبرد عدمشرکت و تحریم انتخابات بود که به شکست انجامید. رصد رویکردهای اصلاحطلبان در ماههای گذشته نشان میدهد، آنها برای هر دو انتخابات مجلس دهم و خبرگان پنجم، استراتژی قهر و تحریم را کنار گذاشتهاند و با هیاهو و سر و صدا خواهند آمد و با اقدامات عملی و فعالیتهای رسانهای خود برای پیروزی حداکثری در انتخابات آتی تلاش خواهند کرد.» از سوی دیگر رقیب اصلاحات اگر تبلیغ برنامه اصلاحطلبان برای تحریم انتخابات را نکند اما اصرار دارد اتفاقات پس از ردصلاحیت اصلاحطلبان برای مجلس هفتم را بازخوانی کند و به افکار عمومی اینچنین القا کند که اصلاحطلبان قابل اعتماد نیستند. مثلا محسن کوهکن، نایبرئیس جبهه پیروان خط امام و رهبری گفته است: «من حداقل فکر نمیکنم اصلاحطلبان بخواهند انتخابات را تحریم کنند، چون میدانند شرایطی در دولت برای ورود آنها فراهم شده است که با یک حرکت رادیکالی مجددا به دوران قبل از انتخابات مجلس هفتم برمیگردند و آسیب بزرگی میخورند؛ یعنی عقلانیت به آنها اجازه نمیدهد که به این سمت و سو بروند.»
پاسخ اصلاحطلبان به خواب تحریم
اما اصلاحطلبان پاسخ درخوری به رویای تحریم انتخابات دادند. آنها مشتاقانه وارد انتخابات دهمین دوره مجلس شدند و در تهران بیش از 120 چهره شناخته شده خود را به عرصه انتخابات وارد کردند، اما از این تعداد فقط 4 نفر در تهران تاییدصلاحیت شدند. استراتژی اصلاحطلبان هم در برابر رد صلاحیتها تعامل با شورای نگهبان و استفاده از ظرفیتهای موجود قانونی است اما با این وجود خوب میدانند که مهرههای تاثیرگذار کافی برای بستن لیست خود در تهران را نخواهند داشت. محسن رهامی از اعضای شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان تایید کرده است که اصلاحطلبان حتما لیست انتخاباتی ارائه خواهند کرد. ولی با شرایط فعلی نامزدهای درجه 2 و 3 تایید صلاحیت شده در تهران دارند که اولویت اصلاحطلبان تلاش برای تایید صلاحیت چهرههای اصلی آنهاست. دبیرکل حزب کارگزاران هم میگوید: تنها ابزار حل مسالمتآمیز اختلافهای درون کشور انتخابات است و اگر آن را حذف کنیم معنی آن این است که اختلاف سلیقهها باید با روشهای غیردموکراتیک حل شود. غلامحسین کرباسچی درباره رد صلاحیتها هم تاکید میکند: امیدواریم بررسی صلاحیتها به گونهای باشد که شرکت مردم در انتخابات را کاهش ندهد. در هیچ شرایطی حتی اگر نیروهای اصلاحطلب رد صلاحیت شوند در مقابل ناملایمتیها نباید قهر کرده و انتخابات را رها کرد. نمایندگی برای هیچ کسی معصومیت نمیآورد؛ ممکن است برخی نمایندگان طی سالهای گذشته تخلفاتی مرتکب شده باشند اما این طبیعی است که از شورای نگهبان بخواهیم دلیل رد صلاحیتها بیان شود و در افکار عمومی مشخص شود که عدم التزام به اسلام و نظام و ولایت فقیه یعنی چه؟
این روزها شاهد سفر حسن روحانی در قامت رئیس جمهور به دو کشور مهم اتحادیه اروپا یعنی ایتالیا و فرانسه هستیم. این سفر در حقیقت دو جلوه دارد، یکی جلوه داخلی و دیگری جلوه بینالمللی. جلوه داخلی این است که این سفر پس از دورانی از رکود در سیاست و اقتصاد خارجی ما شکل میگیرد و در نتیجه فضای داخلی را به نوعی دچار یک انبساط مثبت کرده و به نوعی علاوه بر دادن شادابی به جامعه، ضریب اطمینان و امنیت جامعه را از جهت اقتصادی بالا برده است. اما به هر حال باید دانست که جلوه بینالمللی این سفر از اهمیت بیشتری برخوردار بوده است. به این دلیل که پس از مدتی که ارتباط ما با دنیا قطع بوده و در سیاست بینالملل نیز دچار انجماد بودیم این سفر به دو کشور مهم اتحادیه اروپا، سیاست خارجی را نیز دچار انبساط نمود و نشانی بود از بازگشت ما به فضای بینالمللی. از سویی این سفر در طول ماهها و سالهای آینده در ارتباط با جامعه بینالملل با توجه به قراردادهایی که با این دو کشور منعقد خواهد شد، بسیار تاثیرگذار خواهد بود و فضای اتحادیه اروپا را به سمت کشور ما گشایش خواهد داد. در حقیقت زین پس ما در فضای اتحادیه اروپا دارای یک جایگاه جدید خواهیم بود و این مساله بسیار حائز اهمیت است. چرا که با توجه به روابط مثبت تجاری برقرار شده از این پس در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا برسر حضور در ایران و سرمایهگذاری در کشور ما نوعی از رقابت شکل خواهد گرفت. از سوی دیگر ما نیز باید چند مساله را در این میان رعایت کنیم. یکی اینکه به هر حال در طی دو دولت گذشته بیاعتناییهایی نسبت به قوانین بینالمللی شکل گرفته است که موجب برخی لطمهها به سیاست بینالملل بوده است. حال ضروری است که نسبت به قوانین بینالمللی دقت کافی به عمل آید و به آنها توجه شود. مساله دیگر این است که ساختار اقتصادی ما از برخی مشکلات درونی رنج میبرد و لازم است این ساختار ترمیم و دارای نوعی از انعطاف شود تا بتواند در مساله جذب سرمایهگذاریهای خارجی موفق عمل نماید. مساله بعد نیز این است که ما نیازمند تضمین امنیت سرمایه در کشور هستیم. این مساله هم به سرمایه داخلی و هم به سرمایه خارجی ارتباط دارد. یعنی اگر این امنیت برای سرمایهگذار خارجی فراهم شود، سرمایهگذاران داخلی نیز با توجه به عدم احساس امنیتی که تاکنون داشتهاند، اکنون میتوانند با احساس این فضای امن، سرمایههای سرگردان را به سمت تولید گسیل کنند.
- ۹۴/۱۱/۰۸
http://bolandava.ir/post/718
کپی برداری از مطالب این سایت با ذکر نام نویسنده و نام سایت مجاز است .